Sunday, March 13, 2011

Saya masih ingin memperkatakan mengenai seseuatu program. Ya, melaksanakan sesebuah program bukannya perkara yang mudah.. Banyak perkara yang perlu dilaksanakan oleh ahli jawatankuasa program. Tambah-tambah lagi pelbagai urusan perlu meminta kebenaran daripada pihak yang berkenaan. Alhamdulillah.. Saya amat-amat berterima kasih kepada Puan Siti atau lebih mesra kami panggil dengan nama kak Siti. Puan Siti ini merupakan setiausah kepada Dekan Fakulti Bahasa dan Komunikasi.

Apa yang ingin saya perkatakan di sini ialah tentang kesopanan dan kesantunannya. Sebagai setiausaha dekan, beliau sepatutnya menguruskan urusan yang berkaitan dengan dekan sahaja. Namun, Puan Siti juga dengan rasa ikhlasnya membantu golongan pelajar seperti kami. Yang menjadi persoalannya, kenapa golongan yang sepatutnya membantu kami golongan pelajar selalu mengabaikan kami?. Kami dilayan dengan muka yang masam mencuka, bahasa yang kurang sopan dan senyuman yang tidak pernah terukir di bibir.

# Jika kita berhadapan dengan orang lain, pandai-pandailah menyesuaikan diri. Kita perlu bekerja dengan ikhlas hati, bukan hanya mengejar gaji semata-mata. Jika kita membantu orang lain, orang lain juga akan membantu kita malahan turut mendoakan kebaikan kepada kita. "BAHASA SENDI TAMADUN BANGSA"

No comments:

Post a Comment